DIGIPAY TROUBLESHOOTING

1. Error- Invalid Date time or network error

Problem: This error occurs when desktop/laptop date and time does not match Digipay Server date and time 
Solution: Kindly Change your system date and time according to your Mobile Phone network

2. Error - System Overloaded Error

Problem: This error occurs when older version of Dig pay is installed in the system.
Solution: Uninstall the older version of Dig pay and delete CSC E-governance Services India Limited folder from C: drive. Then download Dig pay software from register.csc.gov.in/digipay and then install the new downloaded software

3. Error - Unable to connect remote server ‘figw.csccloud.in’orThe remote server returned an error: (404) Not Found.

Problem: This error comes when Internet is not working.
Solution: Check the internet connection in the desktop/laptop and then try to register after sometime

4. Error - Unhandled Exception- unable to load ‘Morpho.sdk.cppwrapperclass.dll’

Problem: This error occurs when morpho drivers are not working
Solution: Uninstall the morpho drivers and older version of Dig pay and delete CSC E-governance Services India Limited and Fingerprint sensors folders from C: drive. Then download Dig pay software and Morpho drives from http://register.csccloud.in/digipay and then firstly install morpho software and then Dig pay software.

5. Installation did not succed-HRESULT-00X800222

Problem: This error comes when .net framework is not installed
Solution:

  • Click on Start Menu and in search Tab find Command Prompt and then run it as Run As Administrator
  • In Command Prompt, write the following Command net stop WuAuServ and press Enter button. Windows Authentication Server will be stopped message will show.
  • Then again click on Start Menu and start Run application. In Run window, type %windir% and press enter.
  • Windows Explorer window will open. Search Software Distribution Folder and rename it to SDold.
  • Then In Command Prompt, type net start WuAuServand press Enter Key. Then again install the .net framework.

6. Error - Unhandled Exception – Exception from HRESULT 0x8007000B or .Net Framework configuration tool to grant required permission.

Problem: This error occurs when .net framework is not responding.
Solution: Update the .net Framework version 4.0 to .net Framework 4.5 from microsoft official website.

7. Error – Merchant authentication failed. User Not Registered

Problem: This error occurs when VLE’s or merchant adhaar no is not on Digi Pay Server
Solution: Those VLEs who have got their CSC IDs will only able to do the DigiPay.And CSC IDs generated upto April 2017 have got whitelisted on Digi Pay Server. Ask them to wait for some time if this error comes.

8. Error - Authentication Failed for Merchant.Error!

Problem: This Error comes when Fingerprint of VLE or merchant is mismatched.
Solution: Either UIDAI server is unavailable, so ask them to try after sometime. Or Ask to update his fingerprint on his Adhaar No.

9. Error –Digi Pay Updater is running in infinite loop when the Digi Pay Icon is clicked.

Problem: DigipayUpater is not working properly
Solution: 

  • Go to URL http://register.csc.gov.in/digipay/DigiPay_v24u.zip
  • Click on Update link given on this URL.
  • A zip file will download from this linkOnce the file is downloaded, unzip the file right click on zip file and click on Extract Here.
  • An Update folder will be extracted on the location.
  • Copy the Update folder and paste on location C:\CSC e-Governance Services India Limited\DIGIPAY\
  • Go to update folder and double click on rep.bat file to update the application.
  • Once updation is complete, double click on Digipay Application.
  • After replacing the file, right click on Digi Pay application and click on Run As Administrator. The Digi Pay Application will start.

10. Error – Request Integrity Failure

Problem:  Login process not working properly
Solution: 

  • Go to C:/CSC E-governance Services India Limited/Digipay
  • Find license file and delete it.
  • Then again re-register yourself in Digipay

11. Error - System Overloaded. Try after sometime

Problem:  Application is getting fail to update.
Solution: 

  • Go to URL http://register.csc.gov.in/digipay/DigiPay_v24u.zip
  • Click on Update link given on this URL.
  • A zip file will download from this linkOnce the file is downloaded, right click on zip file and click on Extract to update/.
  • An Update folder will be extracted on the location.
  • Copy the Update folder and paste on location C:\CSC e-Governance Services India Limited\DIGIPAY\
  • Go to update folder and double click on rep.bat file to update the application.
  • Once updation is complete, double click on Digipay Application.

12. Error – You have reached your transaction limit today.

Problem: Error comes during self deposit
Solution: VLE can do only 2 self deposit per day.

13. Error – User unknown in Digipay. Please contact Digipay Administrator.

Problem: CSC ID is created recently and is not activated in Digipay.
Solution: CSC IDs will be activate in Digipay within few days.

14. Error - CscAEPS Stopped Working.

Problem: Application crashed due to supporting files of System to run the application are deleted because of antivirus.
Solution: Formatting of Computer has to be done with new Operating system. And then All the drivers and software of Digipay has to be reinstalled.Make sure antivirus is installed after installation of Digipay